Rekordný počet Američanov sa vzdalo občianstva

16.02.2014 20:17

Kým vládni predstavitelia z Washington sa zameriavajú na imigráciu, daňoví odborníci sú zameraní na opačné problémy: nárast Američanov ktorý odchádzajú z krajiny.

Podľa nových údajov z amerického ministerstva financií v minulom roku sarekordných 2 999 Američanov vzdalo občianstva, alebo ukončili ich dlhodobý americký pobyt. To bolo viac než trojnásobok počtu v roku 2012 a väčšie číslo než kombinovaný súčet za rok 2011 a 2012.

Keď sa pozrieme na tieto čísla uvidíme, že je to z dôvodu toho, že vysoké americké dane prenasledujú Američanov aj v zahraničí. Koniec koncov, mnoho z ľudí, ktorí patrili k bohatým, alebo k obyvateľom z vysokým príjmom, ako je miliardár zo spoločnosti Facebook - Eduardo Saverin alebo popová hviezda Tina Turner už opustili túto krajinu.

Ale daňoví odborníci uvádzajú, že by bolo veľmi negatívne, ak by rastúci počet emigrantov prekročil počet bohatých Američanov, ktorí chcú odísť z krajiny z dôvodu vysokých daní.

Prinášame Vám tri dôvody pre nedávne zvýšenie počtu emigrantov.

  • Zvýšenie povedomia o nových zákonov daňovej evidencie. Mnoho ľudí s americkými pasmi, ktorí trvalo žijú v zahraničí si začali byť viac vedomí pravidiel, ktoré od všetkých občanov vyžadujú podať daňové priznanie. Daňový škandál banky UBS a zákrok na Američanov so zahraničnými aktívami viedol k tomu, aby viac ľudí si zrušilo americké občianstvo.
  • Rastúca záťaž. Nový zákon, známy ako zákon o zahraničných účtoch - Tax Compliance bol prijatý v roku 2010 a čoskoro môže vyžadovať, aby zahraničné finančné inštitúcie hlásili informácie o účtoch americkým daňových poplatníkov úradu Internal Revenue Service. To malo za následok, že niektoré banky jednoducho vykonávali ukončenie účtov klientov z USA.
  • Veľké sankcie. Štandardný trest za neúmyselné chyby v daňovom priznaní je vo výške 10 000 amerických dolárov. Ale trest za úmyselné chyby je omnoho väčší. Mitchel dáva príklad jedincov, ktorý odišiel do zahraničia s úsporami vo výške 1 milióna dolárov na zahraničnej bankový účet. Ak by to počas štyroch zámerne nepriznal, hrozila by mu pokuta vo výške 2 miliónov dolárov.

Takže áno, IRS má správny odhad prečo sa Američania vzdávajú svojho občianstva. Ale nie je to preto, že by dane išli nahor. Je to preto, že nátlak, požiadavky a sankcie na daňových poplatníkov sa zvýšili a to všetko bez ohľadu na to, kde žijete, alebo to, čo robíte.